Dacă vrei să vezi un film online bun, oprește-te din a mai căuta. Ai aici lista cu cele mai bune filme din toate tipurile, o listă pe care trebuie să o vezi cel puțin o dată în viață. Fiecare dintre filmele de mai jos trebuiesc văzute cu mare atenție, de preferat să fiți singuri când vreți să vedeți adevărate capodopere. Dacă și voi știți câteva filme bune vechi, nu ezita să le numești într-un comentariu mai jos.
1. The Shawshank Redemption
Lumea noastră poate fi ca acea închisoare înfricoșătoare. Un loc în care viața este monotonă și nebună. Care se mișcă pe o cale dreaptă spre moarte. Dar numai această speranță ne va ajuta să ieșim din închisoarea lumii și să rupem acest ciclu.
„Speranța” poate fi considerată ultima armă a omenirii. Filozofii descriu speranța ca fiind ceva care ne menține în viață din punct de vedere psihologic și ne face să așteptăm răsăritul soarelui cu bucurie în loc de tristețe. Speranța înseamnă încrederea pe care o avem în situația noastră actuală.
Chiar dacă suntem blocați într-un iad dureros, speranța promite un moment în care totul va fi mai bine. Ei bine, nu vom fi prinși în iad acum, nu-i așa? Știm cu toții că iadul este un loc plin de demoni urâți, tortură nesfârșită și moarte și înviere dureroasă. Un astfel de loc poate aparține unei alte lumi, dar „Închisoarea Îngerilor” ne duce într-un adevărat iad pe pământ: închisoarea.
Închisoarea din „The Shawshank Redemption” poate că nu este iadul absolut, dar este cea mai infernală parte a planetei. Unii gânditori consideră că existența este formată din trei niveluri: cel mai înalt nivel este cerul și cel mai jos este iadul, iar lumea umană se află între aceste două niveluri și conține elemente atât din nivelul superior, cât și din cel inferior.
Pământul poate fi la fel de dureros ca iadul și la fel de plăcut ca raiul pentru oameni. Când Andy Dufrin intră în închisoare, bătrânii fac un pariu pe care dintre peștii proaspeți va plânge primul. Prima persoană care plânge este bătută atât de rău de căpitanul închisorii încât moare. Așa ajungem să cunoaștem starea duală a închisorii (pământul).
Șeful închisorii le prezintă noilor sosiți cea mai importantă regulă a închisorii: respectați-l pe Domnul și nu folosiți niciodată numele său pentru lucruri banale. Apoi continuă: „Dumnezeu vă protejează sufletul, dar trupul vostru este al meu”. Deși șeful închisorii pare a fi un om cu frică de Dumnezeu și, în alte circumstanțe, ar trebui să se poarte mai bine cu deținuții, dar cuvintele și comportamentul său sunt complet diferite una de cealaltă.
2. The Godfather
Nașul este unul dintre cele mai bune filme realizate vreodată. Este un clasic atemporal care a devenit un fenomen cultural. Povestea urmărește familia Corleone și lupta acesteia pentru a menține controlul în lumea crimei organizate.
Interpretările lui Marlon Brando și Al Pacino sunt stelare, iar regia lui Francis Ford Coppola este magistrală. Filmul este plin de tensiune, dramă și tragedie, iar cinematografia este minunată. The Godfather a devenit un simbol și a influențat nenumărate alte filme.
Este un film pe care trebuie să îl vadă orice cinefil și este o capodoperă a cinematografiei. The Godfather este o parte esențială a bibliotecii oricărui cinefil și o vizionare obligatorie pentru orice pasionat de film. Este un film clasic care va rămâne relevant pentru generațiile următoare.
3. The Dark Knight
„Batman” nu mai este o carte de benzi desenate. „The Dark Knight” al lui Christopher Nolan este un film bântuit care își depășește originile și devine o tragedie captivantă. Creează personaje la care ajungem să ținem.
Asta datorită interpretărilor, datorită regiei, datorită scenariului și datorită calității tehnice superlative a întregii producții. Acest film și, într-o mai mică măsură, „Iron Man”, redefinesc posibilitățile „filmului de benzi desenate”.
„The Dark Knight” nu este o poveste simplistă despre bine și rău. Batman este bun, da, Jokerul este rău, da. Dar Batman reprezintă o enigmă mai complexă decât de obicei: cetățenii din Gotham City sunt în revoltă, numindu-l justițiar și acuzându-l pentru moartea polițiștilor și a altora.
Iar Joker este mai mult decât un răufăcător. Este un Mefistofelic ale cărui acțiuni sunt concepute în mod diabolic pentru a le pune dileme morale dușmanilor săi.
4. Schindler’s List
Sunt conștient că s-au scris nenumărate recenzii despre acest film. Având în vedere că, dacă tot citești aceste rânduri, cel mai probabil l-ai văzut. Dacă nu, să știi că te bagi într-un suflet zdrobitor de 3 ore de film realizat cu măiestrie.
Faptul că vă plac sau nu acest gen de filme este irelevant; toată lumea trebuie să experimenteze Schindler’s List cel puțin o dată în viață, care servește ca o reamintire a crimelor monstruoase comise împotriva umanității în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și ca un mesaj de speranță că oamenii buni există și că aceștia vor veni, într-adevăr, să ajute în momente de nevoie.
Printre atâtea lucruri cenușii, există o scânteie de speranță. Suferința se sfârșește. Furtuna se potolește. Schindler’s List poate fi cel mai important film realizat vreodată, servind drept avertisment pentru a nu repeta greșelile pe care le-am făcut în trecut.
5. The Lord of the Rings: The Return of the King
Aici se află punctul de perfecțiune al tuturor lucrurilor. Perfecțiunea fiecărui factor cu care Peter Jackson s-a luptat în primele două filme ale trilogiei „Stăpânul Inelelor” și, în cele din urmă, a reușit să le prezinte pe toate în cel mai ideal mod posibil.
De la filmarea cu încetinitorul, la lucrul cu muzica, la exploatarea abilităților actorilor, la plata personajelor, la atingerea profunzimilor fanteziei din lumea lui Tolkien, la un aspect mai epic ca niciodată și la sute de alte lucruri.
Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui, pare atât de mare și de maiestuos, încât examinarea fiecărei secvențe a acesteia, mai degrabă decât a unuia sau mai multor articole, ar necesita o carte întreagă. Are un interval narativ atât de lung, încât parcă uităm că toate poveștile sale s-au petrecut într-un singur film.
Poate să facă totul din ce în ce mai bine, atât de bine, încât publicul se întreabă dacă un efect atât de fluid al imaginilor fantastice a fost atât de realist în vreun alt film. A reușit Peter Jackson să realizeze în „Întoarcerea Regelui” imposibilul pe care nimeni altcineva, nici măcar el însuși, nu îl poate repeta?
6. Pulp Fiction
Aceasta este cea mai mare capodoperă a lui Tarantino, nu am cum să o spun altfel. Are, fără îndoială, unul dintre cele mai inteligente scenarii pe care le-am văzut vreodată. Povestea, care nu este liniară, este atât de bine construită încât este nevoie de mai multe vizionări pentru a o asimila pe toată.
Filmul nu pare să fie despre ceva anume, dar există un indiciu subtil al răscumpărării ca temă centrală. Personajele și interpretările din acest film sunt practic perfecte. Aceasta este încă una dintre cele mai bune interpretări pe care le-am văzut din partea lui Samual Jackson și este o rușine că nu a câștigat un Oscar.
Fiecare scenă are un stil și un farmec unic, fiecare segment are propriul său arc, în timp ce se leagă în același timp de intriga principală. Comedia este grozavă, momentele serioase sunt grozave, fiecare cuvânt de dialog este captivant în ciuda faptului că aparent nu are niciun motiv să existe.
Acest film este pur și simplu un moment atât de plăcut, iar eu îl recomand tuturor celor care iubesc filmele. Nu pot să mă gândesc la un singur defect veritabil al acestuia și va rămâne unul dintre filmele mele preferate pentru mult timp.
7. The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
The Fellowship of the Ring este, probabil, cea mai bună introducere într-o lume ficțională din tot cinematograful. Decorul este superb, coloana sonoră este iconică, iar regizorul știe exact ce vrea să realizeze.
Există momente mai lente pentru spectatorul ocazional, dar fiecare bucată de dialog este necesară pentru complotul final. Povestea nu se teme să se scufunde adânc în tradiția lui Tokien, fiind în același timp vulnerabilă cu personajele sale. De la Frodo la Sam, la Aragorn și dincolo de acesta, fiecare personaj este relatabil și merită să fie susținut.
Acest film este o evadare strălucită și este o poveste la cel mai bun nivel. Miza este stabilită, personajele sunt emoționante și, cu două filme noi la orizont, saga Stăpânul Inelelor abia a început cu acest film aproape perfect.
8. Forrest Gump
Trebuie spus că Forrest Gump este o poveste bine făcută, o poveste care te face să te simți bine și asta e tot. Au existat numeroase recenzii negative (multe din partea criticilor), care au criticat mesajul problematic al filmului – faptul că acest presupus „idiot al satului” ar trebui să aibă atât de mult succes și să fie un model pentru noi toți.
Acestea fac afirmații de la cele rezonabile (că filmul este prea sentimental) la cele ridicole (că este un eșec pentru că ocolește probleme majore precum epidemia de SIDA sau scandalul Watergate). Da, cred că filmul este excesiv de sentimental, dar, în cele din urmă, filmul este doar o piesă de cinema de bun simț.
Este povestea unui personaj extraordinar, un om cu un IQ foarte scăzut, împins în situații extraordinare. Și, fie că este în parte din vina lui, fie din cauza circumstanțelor sau pur și simplu din noroc, el ajunge să fie erou.
Nu cred că filmul îl idolatrizează sau că încearcă să afirme că ar trebui să fim cu toții ca el – mai degrabă spune o poveste frumoasă, care încălzește inima și chiar interesantă pe alocuri. Dacă ar fi să privim acest film ca pe o operă în care nu există un mesaj politic sau filozofic profund, atunci Forrest Gump este doar un film de divertisment extraordinar de bine realizat și plăcut.
9. Fight Club
Un film grozav cu actori grozavi. A fost fenomenal. Poveste întortocheată și incitantă pe care o poți urmări la nesfârșit!
Mi-a plăcut fiecare actor în parte felul în care și-a jucat rolul. Este un film lung, dar m-a ținut captivat complet și nu m-am plictisit niciodată. L-am văzut deja de mai multe ori.
Vă recomand cu siguranță să îl vizionați dacă nu l-ați vizionat deja! Nu veți regreta și veți aprecia fiecare minut din film. Atât Brad Pitt cât și Edward Norton, ca întotdeauna, au făcut o treabă fenomenală interpretând personajul Narrator.
10. The Lord of the Rings: The Two Towers
Atingerea unei forme narative ideale, fie că este vorba de filme sau de orice alt mediu de povestire, în special pentru poveștile cu un număr mare de personaje și o frecvență ridicată a evenimentelor cu impact, este probabil cea mai importantă preocupare.
Pentru că, practic, în lumea povestirii unor astfel de povești, oricât de mult ar exista oportunitatea de a imersa publicul în diferite evenimente, chiar și cele mai mici greșeli pot duce la separarea lui completă de aventuri și la pierderea întregii povești.
Din acest punct de vedere, probabil că cea mai mare realizare a lui Peter Jackson în Cele Două Turnuri, care îl face pe spectator să înțeleagă diferența dintre film și prima parte, nu este altceva decât primele treizeci și cinci de minute pe care le-a creat pentru opera sa.
Un format creativ, detaliat și atrăgător, care chiar la începutul operei este la fel de frumos ca toate liniile de poveste, de la povestea lui Gandolf căzând în adâncul acelei găuri și apariția lui în visul lui Frodo, până la a merge la ceilalți doi hobbiți adorabili din poveste și a conecta o linie invizibilă între ei, Legolas, Gimli și îl prezintă pe Aragorn ca pe o singură poveste.
Acest tip de trasare a unor linii între diferite părți ale scenariului, care, desigur, poate fi văzut și în alte părți ale filmului, face ca nici măcar intervalele lungi de timp dintre evoluția poveștii în diferite părți să nu aibă un impact negativ asupra experienței publicului, mai ales dacă ținem cont de faptul că, în mod natural, în cel de-al doilea film, spectatorul se simte mai aproape de personaje, devenind un element foarte util pentru narațiunea cinematografică a lui Jackson.